Arbetshandledning

Publicerad den 2020-08-02
Violet


I arbetslivets olika situationer möter vi människor som vi påverkas av och som vi i vår tur påverkar. Detta samspel blir än mer komplicerat ju fler vi möter och under vilka förhållanden.

Som chef behöver man förstå processerna, för ett tydligt ledarskap och kunna hantera konflikter. Oavsett arbetsplats behöver vi ett forum för utbyte av tankar, idéer, förståelse och utveckling, för att göra bra insatser och känna arbetstillfredsställelse.



Till eftertanke krävs TID: På det viset var det bättre förr!! För att arbetshästarna skulle hålla för arbetet hade de ”ställtid”. Då fick också kusken/ bonden en stund för vila! Det behöver vi också i vår tid!

Arbetshandledning kan ske:

individuellt, då äger man själv all tid med handledaren, vilket ökar möjligheten att spegla sig själv i förhållande till grupp och organisation.

i grupp, då ökar erfarenhets- och kunskapsbasen och möjligheterna till självkännedom likaså. En arbetsgrupp blir bäst, när individens resurser kommer till uttryck, stöttas och används.


Målsättning är en överenskommelse med deltagare, men i princip ska handledningen syfta till ökad självkännedom. Den ska inte bara utveckla den empatiska förmågan, utan också ge insikter om hur man påverkar och påverkas av kontakter med andra människor. Den ska ge handlingsalternativ, för att kunna möta människors behov av omsorg, visa på ett professionellt förhållningssätt, att bli medveten om samtalets art, finna struktur i sitt arbete, att medvetandegöra grupprocesser i olika grupper och i förhållande till den organisation man arbetar i.


Arbetssättet är också något man kommer överens om men i huvudsak:

Handledningen är psykosocial och psykodynamisk, vilket innebär att man använder tankar och känslor, som framkommer i gruppen för att förstå sig själv och andra i de möten och situationer som gestaltas. Den har pedagogiska inslag, genom att kartlägga, klargöra och se handlingsalternativ. I grupp används Tom Andersens metod, reflekterande samtal, då den tränar lyssnandet.